Egon Kracht & the Troupe "Mattheus Passion" 24 maart

NPKA & Cultuurhuis "Egon Kracht & the Troupe "Mattheus Passion" Ervaar de betovering van de Mattheus Passion, gebracht door Egon Kracht en zijn ensemble van zeven virtuoze musici.

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden. Bekijk de hele agenda

Egon Kracht & the Troupe “Mattheus Passion” 24 maart

NPKA & Cultuurhuis
“Mattheus Passion”
Egon Kracht & the Troupe

Mattheus Passion à la Kracht

 De Nederlandse componist Egon Kracht schreef zijn Mattheus Passion als een moderne interpretatie van de oorspronkelijke muziek van J.S. Bach. Nu is Bachs meesterwerk à la Kracht na een korte pauze weer opnieuw live te horen.

Het is alweer tweeëntwintig jaar geleden dat Egon Krachts Mattheus Passion in première ging. Het bleek het startschot te zijn voor talloze bewerkingen, waarmee het taboe doorbroken was om aan het heiligste huisje van de klassieke muziek te komen. Kracht brengt met zijn uitvoering de Mattheus Passion terug tot de essentie en dat levert een korte, maar krachtige en vooral levendige interpretatie op.

Critici waren het er direct over eens: het is een bijzondere ervaring deze Mattheus te ondergaan. Met een ensemble van zeven musici nadert Kracht de componist Bach tot op het bot. Hij openbaart de kern en laat horen waar het om gaat, waarom deze muziek zo bijzonder is en de ziel altijd diep raakt. Met respect komen alle thema’s uit het meesterwerk aan de orde. Het recitatief, het kakelende koor en natuurlijk de koralen en de aria’s. De Mattheus volgens Kracht is meer dan een bewerking of een ode. Het is een mooi afgerond werk, dat naast Bach overeind blijft omdat het Bach recht doet.

Kracht begon zijn experiment met de vraag wat er van het spirituele karakter van de Mattheus overblijft als je de tekst weglaat en de verhalende zanglijnen worden overgenomen door de instrumenten uit het orkest. Het helpt als je hem een beetje kent, de Mattheus Passion. Want dan hoor je hoe slim en liefdevol, hoe trouw en hoe creatief Egon Kracht Bachs meesterwerk concentreerde en omwerkte tot een eigenzinnige tocht voor klein ensemble. Deze Mattheus klinkt zeer Bach, en fabelachtig fris.”

Egon Kracht (1966, Velsen) is een eigentijdse componist, contrabassist, producent en oprichter en aanjager van diverse ensembles. Daarnaast is hij voor de broodnodige afwisseling ontwikkelaar van duurzame huizen. EK maakt muziek voor mensen die zich muzikaal breed oriënteren en niet voor een gat te vangen zijn. Een vooraanstaand muziekjournalist omschreef Krachts muziek ooit treffend als “een volkomen logische synthese van klassiek, jazz, rock en wereldmuziek”.

EK creëert nieuwe werken voor ensembles met ongebruikelijke combinaties van musici met diverse achtergronden. Ook composities van anderen worden dankbaar ingezet, in de tegenwoordige tijd geplaatst en waar nodig flink afgestoft. De muziek is heilig, niet de componist. Het klinkende resultaat is te horen in de concertzaal, live of tijdens online-evenementen, op locatie en via diverse geluidsdragers en (DSD)streamingsdiensten. Makkelijk toegankelijk, soms zelfs helemaal gratis.

Adres

Cultuurhuis Locatie II
Baltimoreplein 112
-ingang naast de Bibliotheek (Erfgoedhuis), 3e etage
1334 KA Almere

Datum en tijd

Zondag 24 maart 2024
15.00 – 16.30 uur

Kosten

VOLWASSENEN: € 25
KINDEREN:T/M 12 JAAR OUD: GRATIS
KINDERENEN STUDENTEN:VAN 12 T/M18 JAAR: € 10

1 Drankje is bij de prijs inbegrepen

Website NPKA en tickets

www.npka.nl