HELDEN VAN EIGEN BODEM 18 november 2023

Kom op 18 november naar ons unieke evenement "Helden van eigen Bodem" en laat je inspireren door de grootsheid van Nederlandse kunst, cultuur en vrijheid. Een dag vol creativiteit, theater, muziek en feest staat op je te wachten

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden. Bekijk de hele agenda

HELDEN VAN EIGEN BODEM 18 november 2023

HELDEN VAN EIGEN BODEM 
Een Cultuurspektakel!

Kom op 18 november naar ons unieke evenement “Helden van eigen Bodem” en laat je inspireren door de grootsheid van Nederlandse kunst, cultuur en vrijheid. Een dag vol creativiteit, theater, muziek en feest staat op je te wachten.

DAGPROGRAMMA KIDS:

14.00 – 16.00 uur: “Schilder net als van Gogh” kids workshop
Laat de creativiteit van je kleintjes stromen in de “Schilder net als van Gogh” workshop. Een unieke kans voor kinderen om in de voetsporen van de grote meester te treden. (leeftijd 6 – 12jaar)

15.00 – 17.00 uur: “Word je eigen held” kids theater workshop
Droom je ervan om in de schijnwerpers te staan? De “Word je eigen held” theaterworkshop helpt je die droom te verwezenlijken. Ontdek je innerlijke held en betreed het podium met vertrouwen.
(leeftijd 6 -10 jaar)

AVONDPROGRAMMA VOLWASSENEN:

19.00 – 19.20 uur: “Vincent, Sien, Theo en HenC”
Vincent deelt in de voorstelling persoonlijke verhalen over een bijzondere liefdesrelatie en illustreert hoe deze relatie zijn kunst beïnvloedde. Door zowel te tonen als te laten horen, brengt hij de verstrengeling van zijn liefdesleven en kunst tot leven.

19.30 – 20.30 uur: EGMONT Lang leve de vrijheid
Laat je meevoeren door muzikale klanken in de “Lang Leve de Vrijheid” concertvoorstelling. Een eerbetoon aan onze vrijheid en het rijke muzikale erfgoed van Nederland.

21.30 – 23.30 uur: FEEST met DE PLUSBAND
En voor wie de avond nog jong is, DE PLUSBAND, de top NL coverband, zorgt ervoor dat je voeten niet stil blijven staan! Swing mee op de beste Nederlandse hits en sluit de avond af met een knal!

Laat je inspireren, vermaak je en vier de trots van Nederland bij “Helden van Eigen Bodem”. We zien je daar!

*****UITGEBREIDE INFORMATIE*****

14.00 – 16.00 uur: “Schilder net als van Gogh” workshop

Wil jij in de voetsporen treden van Van Gogh? Meld je aan bij onze magische schilderworkshop onder begeleiding van de briljante kunstenares Luna Nguyen! Speciaal voor alle kleine kunstenaars van 6 t/m 12 jaar. Laat je fantasie de vrije loop en creëer jouw eigen meesterwerk, geïnspireerd op Van Gogh!

15.00 – 17.00 uur: “Word je eigen held”

Word Je eigen held! ? Duik in de wereld van theater met onze interactieve workshop! Tijdens deze energieke middag worden kinderen uitgenodigd om hun creativiteit te ontketenen en een bruisende improvisatievoorstelling te creëren. Centraal staat het thema “je eigen held zijn”. Ontdek je innerlijke superkracht, verken het podium en laat je fantasie de vrije loop! Samen transformeren we alledaagse verhalen in heldendaden. Kom en word de held van je eigen verhaal!

19.00 – 19.20 uur: “Vincent, Sien, Theo en HenC”

Dit intieme muziektheaterstuk is zowel geschreven als gebracht door HenC, die schittert in de rol van Vincent van Gogh, zowel acterend als zingend. Hierin deelt Vincent persoonlijke verhalen over een speciale vrouw uit zijn roerige liefdesleven. Hij laat niet alleen zien, maar laat ook horen hoe zijn indrukwekkende kunstwerken nauw verweven zijn met de gebeurtenissen in zijn leven. De openhartige brieven die hij aan zijn broer Theo schreef, waarin hij zonder terughoudendheid zijn emoties en overpeinzingen uitte, vormen de rijke basis voor deze aangrijpende voorstelling.”

“Henk ‘HenC’ Fakkeldij is een veelzijdige zanger-acteur en kunstenaar. Als voormalig zanger van de showband ‘Carmijn Red’ heeft hij op het podium gestaan in dinnershows en opgetreden in bekende locaties zoals de Melkweg, Paradiso en de Stadsschouwburg Utrecht. Zijn acteerportfolio omvat rollen zoals de jazz zanger Jim-Boy in ‘Die Blumen von Hawaii’ en hoofdrollen in ‘Wie wind Zaait’. Buiten het acteren, schrijft HenC liedjes die hij samen met Reniet Vrieze van RAW studio tot leven brengt en is momenteel bezig met een opera in samenwerking met componist Thomas Geerts. In het Theater van ’t Oosten speelde hij een belangrijke rol in ‘Kunst en Eros’ tijdens het Iris Murdoch festival. Daarnaast heeft hij zijn schrijfvaardigheden aangescherpt bij een masterclass gegeven door Maria Goos. Zijn kunst is opgenomen in collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum, en zijn exposities zijn zowel nationaal als internationaal te zien. HenC haalt inspiratie uit verschillende bronnen, waaronder zijn idool Vincent Van Gogh.”

19.30 – 20.30 uur: Beethovens Egmont:
Lang leve de Vrijheid 

Een tijdreismachine neemt u mee op een reis naar het Nederland van het verleden, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. We volgen graaf Lamoraal van Egmont. Hij protesteert tegen de brute maatregelen van en onderdrukking door de Hertog van Alva. Als Egmont wordt uitgenodigd hierover in gesprek te gaan, is de vrees dat dit een vals voorwendsel is om Egmont te arresteren. Desondanks weigert hij weg te lopen en zijn vrijheidsideaal op te geven. De angst wordt bewaarheid: hij wordt gevangengezet en – de wanhopige inspanningen van zijn minnares Klaartje ten spijt – ter dood veroordeeld. 

Beethoven was een fervent aanhanger van de idealen van de Franse Revolutie. Hij barstte daarom in woede uit toen Napoleon zichzelf tot keizer kroonde. Napoleon bleek niet de vrijheidsstrijder te zijn die Beethoven voor ogen had, maar een veroveraar en een alleenheerser. Hij kraste Napoleons naam uit de partituur van de Eroïca-symfonie, die aan hem was opgedragen: zo hard, dat er alleen nog maar een gat in het papier te zien was.

Die vrijheidsstrijder zag Beethoven wel in Egmont. De Zuidnederlandse graaf en zijn heroïsche zelfopoffering – vooral in de vorm die Goethe van deze geschiedenis heeft gemaakt – was voor Beethoven een uitermate geschikt onderwerp om uiting te geven aan zijn eigen vrijheidsidealen en bezorgdheid rondom de politieke situatie van zijn tijd. Hij gaf daarom met veel graagte gehoor aan de oproep van Goethe om muziek ter begeleiding van zijn toneelstuk Egmont te schrijven. De schrijver Franz Grillparzer bracht nadien een tekst uit die – los van het toneelstuk van Goethe – bij de muziek van Beethoven kon worden voorgedragen. 

Muziek: 
Ludwig van Beethoven – Egmont, Op. 84 
toneelmuziek bij Goethes Egmont (bewerking voor piano quatre-mains, sopraan en verteller) 
1.        Overture: Sostenuto, ma non troppo – Allegro 
2.        Lied: “Die Trommel gerühret” 
3.        Entracte: Andante 
4.        Entracte: Larghetto 
5.        Lied: “Freudvoll und leidvoll” 
6.        Entracte: Allegro – Marcia 
F. Schubert: Gretchen am Spinnrade
7.        Entracte: Poco sostenuto e risoluto 
8.        Klärchens Tod 
9.        Melodram: “Süßer Schlaf” 
10.      Siegessymphonie: Allegro con brio 
  
Voordracht: Simon Mulder 
Sopraan: Meneka Senn 
Piano quatre-mains: Tobias Borsboom & Yukiko Hasegawa 

Tekst: 
Tobias Borsboom, gebaseerd op de begeleidende declamatorische tekst van Franz Grillparzer, en het toneelstuk ‘Egmont’ van Johann Wolfgang von Goethe

21.30 – 23.30 uur: FEEST met DE PLUSBAND

De Plusband

Met zo’n 15 jaar aan live ervaring, weet de Plusband als geen ander hoe ze er een een feest van moeten maken. Waar ze ook spelen (festivals, bruiloften, bedrijfsfeesten en borrels).
Het dak gaat er gegarandeerd af met deze energieke liveshow vol klassieke meezingers.

Al eerder verzorgde de Plusband het voorprogramma voor De Dijk en deelde festivals met artiesten zoals Jeroen van der Boom en Tino Martin.

Promo https://www.youtube.com/watch?v=RjcL8wHTOOg

Adres

Cultuurhuis Almere Buiten, Locatie II
Baltimoreplein 112
(ingang naast de Bibliotheek, 3e etage) 
1334 KA Almere

Datum
Zaterdag 18 november 2023

14.00 – 16.00 kids-workshop Schilder net al van Gogh

15.00 – 17.00 “Word je eigen held” kids theater workshop

18.30 – 20.30 2 voorstellingen theater/concert

21.30 – 23.30 NL HITS van DE PLUSBAND


Kosten

ACTIE * ACTIE* ACTIE*

We vinden het leuk om zoveel mogelijk mensen blij te maken met ons event dus:
Koop een ticket en neem gratis iemand mee!

Bestel je betaalde ticket via Evenbrite. Neem je iemand mee, bestel dan ook een gratis ticket!

 • “Schilder net als van Gogh” kids workshop
  € 7,50
 • “Word je eigen held” kids theater workshop
  € 7,50
 • Avondprogramma
  2 voorstellingen:
  “Vincent, Sien, Theo en HenC”
  +
  EGMONT Lang leve de vrijheid

  €15,00
 • FEEST met DE PLUSBAND

  € 8,50