Jazz op de donderdag 16 november 2023

Maandelijks organiseren we een jazzconcert én een sessie op de donderdagavond. Voor het mini-concert hebben we de virtuoze gitarist Mateusz Pulawski uitgenodigd.

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden. Bekijk de hele agenda

Jazz op de donderdag 16 november 2023

Jazz op de donderdag ft. Mateusz Pulawski

Eén keer per maand organiseren we een jazzconcert én een jamsessie op de donderdagavond. Dubbel jazzplezier dus! Voor het korte concert nodigen we steeds een vocalist of instrumentalist uit. Voor deze novembereditie hebben we de virtuoze gitarist Mateusz Pulawski uitgenodigd.

De sessieband:

Volgt- Jasper Lekkerkerk
Volgt – Rico de Jeer
Dimitrios Kosmidis -drums

Mini -concert: Mateusz Pulawski

Mateusz Pulawski is een half Nederlands, half Pools gitarist, componist, producer en onderwijzer. Jarenlang is hij actief geweest in de Nederlandse en de Europese (jazz)scene. In 2012 rondde hij zijn studie aan het WSJiMR onservatorium in Wroclaw in Polen cum laude af en in 2016 is hij afgestudeerd aan het onservatorium van Amsterdam met een hoge cijfer.

Pulawski (1991) valt op door zijn virtuoze spel en de vrijheid waarin zijn composities bewegen. Nu eens bevangen door de romantiek gaat de Poolse-Nederlander geenszins de confrontatie uit de weg voor uitdagende, schetsmatige improvisaties. In de luwte van de jazztraditie doseert Pulawski zijn jazzy orkestraal akkoordenwerk met melodieus puntige solo’s waarbij zijn fabuleuze techniek herinneringen oproept aan de legendarische Wim Overgaauw.Erno Elsinga, Jazzenzo, november 2017

Als een rode draad loopt de maan door zijn muziek. Mateusz richtte daarom het Lunar Quartet op, en met deze groep bracht hij in december 2014 zijn debuutplaat “Half Moon Heart” uit, wat de aandacht van de jazzpers trok.

Gitarist Pulawski begeleidt met fraai akkoordenwerk en veel jazzfeel. In zijn solo’s is hij puntig en melodieus en wisselt hij losse noten af met samenklanken.Jan Jasper Tamboer, Het Parool, augustus 2014

Als bandleider heeft Mateusz Pulawski tot zover 8 albums uitgebracht, waarvan het één na laatste- “The 13th Heron”, samen met YenTing Lo opgenomen en geproduceerd, is in oktober 2020 uitgekomen en won een jaar later de Golden Indie Music Award in Taiwan (de “Taiwanese Grammy”). Bovendien was Pulawski de afgelopen jaren aan het touren door Nederland (o.a. in ’t Bimhuis, ’t Concertgebouw, Paradox, LantarenVenster), Belgie, Frankrijk, Duitsland en Polen.

Sinds 2007 is Mateusz werkzaam als docent gitaar, muziektheorie en later ook piano, basgitaar en muziekproductie. Inmiddels heeft hij gewerkt voor meerdere muziekscholen, cultuurinstellingen en als privé-instructeur in o.a. Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Hilversum en Zeist. Ook geeft hij band- en zangimprovisatieworkshops.

Bovendien is Mateusz Pulawski al sinds 2006 zeer actief op het gebied van geluid-, mixen opnametechniek (tevens muziekproductie)- zijn andere grote passie. In 2015 begon hij deze werkzaamheden professioneel en commercieel aan te bieden. Een van zijn recentste albums, “The 13th Heron”, toont zijn menige affiliaties, vooral als producer, arrangeur en multi-instrumentalist. In 2022 heeft Pulawski uiteindelijk zijn eigen studio geopend, waar hij zijn producties voorzet.

Pulawski’s inspiratiebronnen zijn o.a. Clifford Brown, Fred Hersch, Kurt Rosenwinkel, Pat Metheny, Chris Potter, Brad Mehldau, Queen, Deep Purple, Frank Gambale, Bill Evans, Will Vinson, Sting, Avishai Cohen, Joey Calderazzo, Jeff Tain Watts en Lage Lund.

Discografie (als bandleider):

De jamsessie is niet alleen voor muzikanten, ook luisteraars zijn van harte welkom.

Dus breng je eigen instrument mee of kom zingen en neem bladmuziek/akkoordenschema’s van de songs mee die je graag zou willen laten horen (in 3-voud).

Kom gezellig jammen of kom gewoon lekker luisteren!

Adres

Cultuurhuis Café
Baltimoreplein 106 
1334 KA Almere

Datum en tijd

Donderdag 16 november 2023
19.30 uur concert
20.30 uur jamsessie

Kosten

Gratis entree