Magische PianoAvond met Marietta Petkova 22 maart

NPKA & Cultuurhuis "Beleef de betovering van Marietta Petkova's meesterlijke pianoklanken op Piano Dag! Van Beethoven, tot Debussy, Rachmaninov.

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden. Bekijk de hele agenda

Magische PianoAvond met Marietta Petkova 22 maart

NPKA & Cultuurhuis
Magische Avond met
MARIETTA PETKOVA (piano)”

solo recital met Beethoven, Debussy, Rachmaninov

M.Petkova Almere, Floriade @Nico Nooij 

Marietta is Steinway Artist en heeft een succesvolle live-cd-serie op het label Bloomline, getuige vijfsterren-recensies in NRC Handelsblad voor de pianoconcerten van Chopin en Schumann en in Luister voor de Sonate van Liszt: “Met een onblusbaar innerlijk vuur vinden zowel de duivelskunsten als de poëzie hun weg onder Petkova’s lenige vingers”. Op haar cd ‘En Face’ speelt zij Bach en Beethoven, live opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw. In 2017 bracht zij de 24 Preludes van Skrjabin en Chopin uit. Haar nieuwste album (eind 2019) met de 24 Preludes van Debussy betekent een nieuwe mijlpaal. Deze cds ontlokten opnieuw superlatieven aan de pers. “Twee cd’s die dwingen tot ademloos, omdat het lijkt alsof de ziel van Debussy werkelijk zingt”, aldus Luister.

Marietta Petkova is een gevierd pianiste wiens uitzonderlijke kwaliteit snel werd erkend in Nederland en ver daarbuiten. Haar interpretatie van Rachmaninovs Études-Tableaux is legendarisch. Ze is een pianiste die de ziel van muziek weet te bereiken, wat je ook onder ziel verstaat. Maar dat is wat je ervaart. Ze laat de partituur achter zich en verdiept zich in de psychologie van de componist. Ze zoekt de verbinding tussen degene die de muziek heeft gecomponeerd en legt een onderliggende klankwereld bloot. Dat vereist een fijn afgestemde gevoeligheid en emotionele volwassenheid die maar weinig pianisten bezitten. Wie haar concerten bijwoont, zal zeker een uitzonderlijke ervaring hebben. Marietta Petkova weet hoe ze je tot op het bot moet bewegen en hoe ze zelfs al te bekende stukken fris kan laten klinken. Machtige vleugels zoals de Steinway smelten als was onder haar handen.

Marietta Petkova werd geboren in 1968 in Ruse, een stad aan de rivier de Donau in Bulgarije. Ze volgde haar eerste pianolessen bij Janeta Benun en studeerde in So a (bij Lili Atanassova), Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Ban (als Resident Artist) en Amsterdam (bij Jan Wijn), waar ze in 1994 afstudeerde. met de hoogst mogelijke onderscheiding. Daarnaast studeerde ze tien jaar bij de bekende pianist György Sebök, die een sleutelrol speelde in haar muzikale ontwikkeling. In 1978 won Marietta Petkova, toen ze nog maar tien jaar oud was, de Grand Prix van het Bulgaarse Nationale Pianoconcours. Vervolgens was ze prijswinnaar en finalist in Italië, Tsjecho-Slowakije, Bulgarije, Portugal, Oostenrijk en Zwitserland (Concours Clara Haskil). In Nederland won ze het Eduard Flipse Concours. In 1993 ontving ze de prestigieuze titel “Lauréate Juventus” door de Fondation Nicolas Ledoux en de Raad van Europa.

 In 2000 veroverde ze het Amsterdamse publiek met een memorabel Rachmaninov-recital in het Concertgebouw. “Grandioze Petkova” en “Pianist Petkova: ideale Rachmaninov” lazen de krantenkoppen in de dagbladen De Telegraaf en NRC Handelsblad. Haar live-opnames uit Lausanne van de 24 preludes van Rachmaninov werden door de internationale pers toegejuicht. Marietta Petkova geniet momenteel van een bloeiende carrière als solist en kamermusicus. Ze staat bekend om haar authenticiteit en veelzijdigheid. “Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova is fenomenaal” (HP / De Tijd). Marietta is een Steinway-artiest en heeft haar eigen cd-serie op het Bloomline-label.

Adres

Cultuurhuis Locatie II
Baltimoreplein 112
-ingang naast de Bibliotheek (Erfgoedhuis), 3e etage
1334 KA Almere

Datum en tijd

Vrijdag 22 maart 2024
19.30 – 21.15

Dit concert heeft een pauze.

Kosten

VOLWASSENEN: € 25
KINDEREN:T/M 12 JAAR OUD: GRATIS
KINDERENEN STUDENTEN:VAN 12 T/M18 JAAR: € 10

1 Drankje is bij de prijs inbegrepen

Website NPKA en tickets

www.npka.nl