Schilderijen van een tentoonstelling 12 januari 2024

n 2024 presenteren pianist Ralph van Raat, percussionist Konstantyn Napolov, en violist Igor Ruhadze een boeiend programma genaamd "Schilderijen van een tentoonstelling".

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden. Bekijk de hele agenda

Schilderijen van een tentoonstelling 12 januari 2024

“Schilderijen van een tentoonstelling”
pianist Ralph van Raat
percussionist Konstantyn Napolov
violist Igor Ruhadze

M.Mussorgsky, V.Poleva, M.Eggert, M.Fondse

In 2024 presenteren pianist Ralph van Raat, percussionist Konstantyn Napolov, en violist Igor Ruhadze een boeiend programma genaamd “Schilderijen van een tentoonstelling”. Geïnspireerd door Modest Moessorgski’s meesterwerk belooft deze voorstelling een intrigerende mix van percussie, krachtig pianospel en prachtige overgangen tussen instrumenten. Ontdek het thema van kunst en boek nu uw tickets voor een meeslepende ervaring die alle leeftijden en muziekvoorkeuren aanspreekt. Mis deze verslavende collectie van muziek en innovatie niet!

SCHILDERIJEN VAN EEN TENTOONSTELLING – MODEST MUSSORGSKY (ARR. MARIJN VAN PROOIJEN) – TRIO MET SOLO VIOOL

MONO NO AWARE – VICTORIA POLEVA – TRIO (OPDRACHT)

THE COLLECTORS – MORITZ EGGERT

KITCHEN STORIES V – MARTIN FONDSE

Ralph van Raat @Heather Pinkham

Pianist en musicoloog Ralph van Raat studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons, en Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij sloot beide studies Cum Laude af. In het kader van zijn pianostudie studeerde hij bij Claude Helffer in Parijs, Ursula Oppens in Chicago (Northwestern University) en Pierre-Laurent Aimard in Keulen (Hochschule für Musik Köln). Ralph van Raat behaalde prijzen bij diverse concoursen, zoals de tweede prijs en de Donemus-Prijs van het Prinses Christina Concours, de Stipendiumprijs Darmstadt tijdens de Internationale Ferienkurse für Neue Musik te Darmstadt, de eerste prijs bij het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours, de (Philip Morris) Kunstprijs, de Elisabeth Everts Prijs, een internationale Borletti-Buitoni Fellowship, de Philip Morris Kunstprijs, de VSCD Klassieke Muziekprijs, de Prijs Klassiek van de NTR en De Ovatie 2019.

Van Raat geeft solorecitals en concerten met orkest in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten. Hij speelde als solist met onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Los Angeles Philharmonic, de BBC Symphony Orchestra, London Sinfonietta, De Filharmonie van Antwerpen, de Cape Town Philharmonic, China National Symphony Orchestra, Cairo Symphony Orchestra, Melbourne Symphony Orchestra en het Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt. Hij werkte daarbij met dirigenten als Valery Gergiev, David Robertson en Peter Eötvös. Een groot aantal concerten is uitgezonden door binnen- en buitenlandse radio- en televisieomroepen. Van Raat bracht een groot aantal internationaal succesvolle CD’s op de markt op verschillende labels, waarvan een groot aantal binnen- en buitenlandse bestsellers waren. Sinds 2006 heeft hij een opnamecontract bij Naxos International.Ralph van Raat werkte samen met een groot aantal componisten zoals John Adams, Louis Andriessen, Gavin Bryars, Joep Franssens, Arvo Pärt, Tan Dun en John Tavener. Ook heeft een groot aantal componisten werk aan hem opgedragen.In 2003 is Ralph benoemd tot Steinway Artist. Hij is naast zijn concertpraktijk verbonden als docent hedendaagse pianomuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de postgraduate opleiding van de Accademia di Musica di Pinerolo (Turijn, Italië).

In zijn vrije tijd vliegt Ralph graag; hij heeft een Commercial Pilot Licence met een Complex Aircraft endorsement en een Instrument Rating. Hij vliegt regelmatig passagiers voor Special Air Services vanaf Teuge en Lelystad.

Konstantyn Napolov

Konstantyn Napolov (1987) is een van de meest spraakmakende slagwerkers van dit moment. Als bevlogen pionier en promotor van nieuwe muziek werkt hij nauw samen met toonaangevende componisten. Internationaal wordt hij veel gevraagd voor solorecitals en slagwerkconcerten met orkest, als artist in residence in kamermuziekprojecten en als jurylid in belangrijke concoursen. Hij treedt op door heel Europa en daarbuiten, met repertoire en instrumenten uit de hele wereld en de complete muziekgeschiedenis. Publiek en pers staan versteld van de verbeeldingskracht in zijn spel en zijn virtuositeit.Konstantyn is voortdurend op zoek naar nieuwe klanken, van de fijnzinnigste tot de meest overweldigende, in een waaier aan projecten. Hij daagt zichzelf en componisten graag uit om grenzen in speeltechnieken te verleggen en de klankmogelijkheden van slagwerkinstrumenten tot het uiterste te verkennen. Onder anderen Maxim Shalygin, Tansy Davies, Christiaan Richter, Jan-Peter de Graaff, Moritz Eggert, Martijn Padding, Aart Strootman, Robin de Raaff en Klas Torstensson schreven werk speciaal voor hem, in nauwe samenspraak.
Gevestigde grootheden als Kaija Saariaho, David Lang, Louis Andriessen, John Luther Adams, Unsuk Chin en Philip Manoury werken eveneens persoonlijk met hem. Zo verzorgde hij in samenwerking met Steve Reich een uitvoering van diens meesterwerk Music for 18 musicians voor 5000 toeschouwers op Lowlands.
Om het Nederlandse slagwerkrepertoire te verrijken richtte hij de stichting Dutch Golden Collection op. Hiermee maakt hij compositieopdrachten mogelijk, maar ook film- en cd-opnames van nieuwe stukken. Tot dusver heeft hij al meer dan vijftig wereldpremières gerealiseerd. Als regisseur heeft hij de supervisie over zijn muziekvideo’s, die op internationale filmfestivals hoge ogen gooien.

Igor Ruhadze begon zijn carrière als solo-violist op de leeftijd van 12 jaar, waarbij hij Vieuxtemps Concerto No.5 uitvoerde met het Odessa Symphony Orchestra. Igor heeft prijzen gewonnen in verschillende internationale vioolcompetities, met name de 1e prijs in de Taneyev Internationale kamermuziekcompetitie (Kaluga-Moskou 1996) en de topprijs in de Internationale Locatelli competitie (Amsterdam 1997).

Als solist combineert hij met succes historische uitvoeringen met een breed scala aan hedendaags repertoire. Hij studeerde af aan de Central Music School in Moskou, en studeerde later met onderscheiding af aan het Moskouse Staatsconservatorium. In 2002 studeerde Igor met onderscheiding af aan het Amsterdamse Conservatorium als specialist in oude muziek. Igor Ruhadze treedt op in veel Europese landen en maakt wereldwijd tournees als solist met vioolrepertoire van de Renaissance tot moderne muziek. Hij verschijnt regelmatig op festivals met solo-recitals, zoals een Tartini-programma voor onbegeleide viool (Flanders Festival), en de “Russische Tartini – Handochkine” (New York). Igor leidt verschillende orkesten, zowel als solist als concertmeester in programma’s van Bach tot Faure en Tchaikovsky. Igor nam ook een Nederlandse versie van de Matthäus-Passion van J.S. Bach op (CD en DVD). Hij nam ook deel aan de Nederlandse film “Erbarme Dich” geregisseerd door Ramon Geeling. Igor speelt kamermuziek met veel verschillende groepen en leidt zijn eigen groep “Ensemble Violini Capricciosi”. Igor Ruhadze heeft een groot aantal cd’s en dvd’s opgenomen met verschillende labels. Zijn regelmatige samenwerking met Brilliant Classics heeft verschillende succesvolle projecten opgeleverd, met name de unieke Complete Locatelli Edition op 21 cd’s die veel uitstekende recensies ontving. Zijn laatste Biber Complete Violin Sonatas won ook veel lof. De Complete Violin Concertos van J.M.Leclair werd in januari 2020 met succes uitgebracht en in februari 2023 kwam het laatste album Complete Music for 2 Violins uit met het ensemble Violini Capricciosi. Zowel het nieuwste Brilliant Classics album (2022 en 2023), Igor en klavecinist Alexandra Nepomnyashchaya wendden zich tot andere cruciale figuren in de Barokvioolcultuur: Francesco Geminiani (Vioolsonates op.1) en Luigi Boccherini (Complete vioolsonates). Beiden hebben al warme lof ontvangen. Igor Ruhadze speelt op een viool van Jacobs, Amsterdam 1693, met dank aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Adres

Cultuurhuis Locatie II
Baltimoreplein 112
-ingang naast de Bibliotheek (Erfgoedhuis), 3e etage
1334 KA Almere

Datum en tijd

Vrijdag 12 januari
19.30 – 21.00 uur

Dit concert heeft een pauze.

Kosten

VOLWASSENEN: € 25

KINDEREN:T/M12 JAAR OUD: GRATIS

KINDERENEN STUDENTEN:VAN 12 T/M18 JAAR: € 10

1 Drankje is bij de prijs inbegrepen

Website

www.npka.nl