Schumann op reis 9 februari

NPKA & Cultuurhuis "Schumann op reis" een bijzondere muzikale vertelling met muziek uit de romantische periode, uitgevoerd op piano en klarinet.

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden. Bekijk de hele agenda

Schumann op reis 9 februari

NPKA & Cultuurhuis “Schumann op reis – een vertelconcert”

Irina Parfenova (piano)
Harry-Imre Dijkstra (verteller/klarinet)


Op vrijdag 9 februari om 19.30 uur wordt een avond gewijd aan de muziek van Robert Schumann. Klarinettist Harry-Imre Dijkstra en pianiste Irina Parfenova nemen het publiek mee op een reis door het leven van deze romantische componist. Schumanns korte leven was getekend door miskenning, frustratie en depressie. Het verhaal rond Schumann onthult wat hij werkelijk zocht en hoe zijn ziel uiteindelijk op die innerlijke reis ontglipte. In schril contrast met de uitdagingen van zijn leven staat de prachtige muziek die Schumann heeft gecreëerd. Tijdens de avond worden stukken uit “Bunte Blätter”, een deel van “Faschingsschwank aus Wien”, en delen uit “Fantasiestücke” ten gehore gebracht. Ook de Romance van Clara Schumann en het Scherzo van Brahms maken deel uit van het programma, waardoor er een harmonieus driemanschap ontstaat

Robert Schumann wordt vaak beschouwd als de ultieme componist van romantische pianomuziek, naast Chopin. Maar is dat wel terecht? Of doet deze benadering recht aan de complexiteit van de componist? Bij het doorbladeren van zijn oeuvre kunnen we ons voorstellen dat Schumann ook een kindervriend was, één wilde zijn met de natuur, een zoekende ziel, een zwerver. Hoe dan ook, een rondreizende virtuoos was hij niet, maar zijn vrouw Clara wel. Miskenning, frustratie en depressie vormden allemaal onderdelen van het menu van Schumanns te korte leven. Het verhaal van wat hij werkelijk zocht en hoe zijn ziel uiteindelijk op die reis ontglipte, zal worden verteld door klarinettist Harry-Imre Dijkstra, vergezeld door pianiste Irina Parfenova. Een avond die zowel de uitdagingen als de pracht van Schumanns muzikale erfenis belicht.

pianist Irina Parfenova & klarinettist en verteler Harry-Imre Dijkstra

Harry-Imre Dijkstra

Harry-Imre Dijkstra speelt, schrijft, reist en denkt na. Hij studeerde klarinet aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en in St. Petersburg in Rusland, met steun van het voormalige Prins Bernhardfonds. 

Hij won verschillende prijzen bij internationale kamermuziekconcoursen en specialiseerde zich tot kamermusicus, met een voorkeur voor minder bekend repertoire en muziek uit Midden- en Oost-Europa. 

Naast optredens in vaste samenwerkingen met internationale ensembles zoals het Praagse Bennewitz Kwartet was hij ook te gast bij het vermaarde Prazak Kwartet en het Altenberg Trio. Daarnaast arrangeert en componeert hij, zowel voor eigen gebruik als voor educatieve doeleinden.  Ook heeft hij honderden radioprogramma’s geproduceerd en gepresenteerd en geeft hij al vele jaren lezingen en concert-inleidingen door heel Europa.

Irina Parfenova begon haar muzikale carrière in haar geboortestad Moskou. Ze studeerde piano bij I. Malinina aan de Gnesin Muziek-Pedagogische Academie. In 1987 rondde zij met succes haar pianostudie af.

In 1990 vestigde Irina zich in Nederland. Zij vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze lessen volgde bij N. Grubert. Hier behaalde Irina in 1994 haar tweede pianodiploma. Irina trad op in vele Nederlandse en enkele buitenlandse steden, zoals Los Angeles, Parijs, Hamburg, Moskou, Boedapest, George en Mossel Bay (Zuid-Afrika). Irina heeft een aantal educatieve projecten gemaakt, zoals muziektheatervoorstellingen (Kasjtanka, Schumann vertelt… De Olifant, We gaan naar het concert!), locatieprojecten, concerten op zorgcentra en muzikale lezingen in de bibliotheken in samenwerking met Harry-Imre Dijkstra (klarinet en vertelling).

Irina speelt verschillende concertprogramma’s, zowel solo als met andere muzikanten, o.a. met Suzanne Arends (fluit), Harry-Imre Dijkstra (klarinet), Helena Basilova (piano), zangeressen Viktoria Pankratova, Marianne Selleger, Ruzanna Nahapetjan, Ekaterina Levental, bas Gijs Nijkamp.

Samen met acteur Bartho Braat en regisseur Gerardjan Rijnders heeft Irina in 2021 een muzikale vertelling ’De Granaten Armband’ ontwikkeld en met succes op de vele theatrale podia gespeeld.

Meer info: www.irinaparfenova.nl. 

Adres

Cultuurhuis Locatie II
Baltimoreplein 112
-ingang naast de Bibliotheek (Erfgoedhuis), 3e etage
1334 KA Almere

Datum en tijd

Vrijdag 9 februari 2024 19:30 – 21:00

Kosten

VOLWASSENEN: € 21
KINDEREN:T/M12 JAAR OUD: GRATIS
KINDERENEN STUDENTEN:VAN 12 T/M18 JAAR: € 10

1 Drankje is bij de prijs inbegrepen

Website NPKA en tickets

www.npka.nl