Showcase Cultuurhuis | Cross – Over

Het Cultuurhuis heeft in samenwerking met vaste cultuuraanbieders van het huis
een show ontwikkeld. Het is een spannende cross-over tussen de totaal verschillende muzikale werelden van rap, klassiek, dans en zang geworden. Met deze showcase laten we graag zien hoe verschillende disciplines elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Aan deze showcase werken mee; Igor Ruhadze, Daria Gorban en Elizabeth Ruhadze op viool, pianiste Yasumi Meijer
, spetterende optredens van dansers en talenten van Global Dance Centre x MUMEGO , rappers K. Sosa en JSG, drummer Dimitrios Kosmidis, pianist/gitarist Michael Elia en zangeres Miranda Melger.

VIOLISTEN:

Igor Ruhadze
Op 12-jarige leeftijd begon Igor Ruhadze zijn carrière als solo-violist in Odessa.
Hij studeerde zowel aan het ‘Tsjaikovski’ Conservatorium in Moskou als solo-violist, als aan het Conservatorium van Amsterdam als specialist in de Oude Muziek cum laude af.
Igor woont sinds 1999 in Nederland en is winnaar van verschillende internationale vioolconcoursen, zoals o.a. het bekende Internationale ‘Vioolconcours Locatelli’ in Amsterdam en het ‘Taneyev International Chamber Music Competition’ in Moskou. Tevens ontving hij het ‘Musica Antiqua’ Competition diploma in Brugge. Van 1996 tot 2005 doceerde hij solo viool aan het Conservatorium van Moskou en aan de Moscow ‘Central Music School for Young Talent’.

In 2006 werkte hij als gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.
Ook toert hij tot op heden de wereld rond als solist met verschillende orkesten en ensembles met een divers vioolrepertoire variërend van renaissance tot hedendaagse muziek. Hij treedt als solist op de meest prestigieuze podia op, waaronder het Concertgebouw Amsterdam.

Igor Ruhadze is artistiek leider van het ensemble ‘Violini Capricciosi’. Hij heeft kamermuziek en solostukken opgenomen voor Alpha, Edsetera, NM Classics, Brilliant Classics en Musica Sacrae. In samenwerking met het welbekende label ‘Brilliant Classics’ heeft hij fantastische resultaten bereikt, waaronder de unieke Complete Locatelli Edition (21 CD’s), die veel lovende reacties heeft ontvangen. In januari 2020 heeft Igor Ruhadze met zijn ensemble Violini Capricciosi een nieuw album uitgebracht, een complete verzameling van vioolconcerten van J.M. Leclair.
Igor Ruhadze speelt op een prachtige viool: H. Jacobs, Amsterdam 1693, deze is ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Daria Gorban
Daria is al jarenlang een van de belangrijkste musici van het ensemble Violini Capricciosi. In 2007 richtte ze samen met Igor Ruhadze het ensemble Violini Capricciosi en e stichting Violini Capricciosi op. Daria is nu violiste bij, en directeur van het ensemble. Nadat ze is teruggetreden uit het bestuur van de stichting werkt ze daar nu als algemeen directeur.
Daria Gorban studeerde aan twee conservatoria af; aan het Staatsconservatorium van Moskou als soloviolist en aan het Conservatorium van Amsterdam als specialist in barok en klassieke viool. Daria woont sinds 2005 in Nederland. Daria wilde altijd al viool spelen, en niet voor niets want als kind won ze de eerste prijs in de Young Talent Competition in de USSR, evenals de derde prijs in The Russian Heritage Competition. Op latere leeftijd won ze ook nog een aantal andere vioolwedstrijden. Gedurende enkele jaren ontving Daria subsidies van The Russian Heritage Foundation. Ze reisde veel, trad op in heel Europa en stond op festivals in Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Finland en natuurlijk ook in Rusland. Zodoende had ze de kans om met verschillende gerenommeerde musici en ensembles te spelen: van Swieten Society, ensemble Violini Capricciosi, Concerto Moskou, Pocket Symphony, Music ad Rhenum, The Apollo Ensemble, La Primavera, Florilegium en The Northern Consort .
Vanaf 2007 was Daria 13 jaar lang de tweede concertmeester van The Bach Orchestra of the Netherlands. Hiermee heeft ze veel live-opnames op zowel cd als dvd gemaakt, waarvan de bekendste natuurlijk de beroemde film van Ramón Gieling “Erbarme Dich” is.Ook heeft ze talloze cd’s opgenomen met verschillende kamermuziekgroepen.Daria heeft verschillende complete opnames gemaakt: Locatelli trio sonates 2CD’s (als 2d vioolsolo), vioolconcerten 5CD’s (als concertmeester van het orkest), en Concerto grosso 6 CD’s (als 2d vioolsolo). De verzamelbox met 21 CD’s heeft fantastische recensies gekregen.De cd die in januari 2020 is uitgebracht bevat de complete vioolconcerten van Leclair. Daria speelt hier als concertmeester van het Ensemble Violini Capricciosi, opgenomen met de solist – violist Igor Ruhadze.In 2021-22 heeft Daria verschillende duo-cd’s samen met Igor Ruhadze opgenomen. Deze zullen in 2023 uitgebracht worden. Daria Gorban speelt op een viool van David Tecchler, Amsterdam 1705, met dank aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Elizabeth Ruhadze
Geboren op 29 december 2007 in Zoetermeer, NL, in een familie van muzikanten. Elizabeth studeert momenteel bij Het MuziekTalent Almere, de afdeling voor talentvolle jonge musici bij haar vader Igor Ruhadze. Ook krijgt Elizabeth regelmatig les bij Pr. Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. Eerder studeerde ze in Hellendal Muziektalentenklas bij Julia Dinerstein en bij de beroemde Nederlandse componist en viool docent Hans Scheepers. Elizabeth begon op 4-jarige leeftijd met vioolspelen en haar vader was haar eerste leraar.
Elizabeth neemt deel aan masterclasses van bekende violisten en aan verschillende concoursen. In 2018 en 2019 won ze 2e prijzen in het “Amstelveense Vioolconcours” en in 2019 een 2e prijs in de “Muziekwedstrijd”.
In 2020 won ze de 1e prijs in de “London Young Musici”- en de “Music and Stars Awards”-wedstrijden, de gouden prijs bij de “Newport virtuosi’-competitie en 1e prijs in de «Oh, Russia Sing»-competitie in Moskou.
In 2021 – 1e prijs in het «DOC» vioolconcours, (Roemenië/ Nederland), 2e prijs in de “London young musici” en prijs in het “Prinses Christina Concours” (Nederland). In 2022 won ze de 1e prijs in de “Music and Stars Awards”.
In 2020 werd Elizabeth uitgenodigd om als soliste met het orkest te spelen op het festival “Klassiek op het Amstelveld”. Ze verscheen ook regelmatig op de Nederlandse tv en radio, en de laatste jaren nam ze deel aan het Vladimir Spivakov International festival “Moscow meets friends”.
Elizabeth Ruhadze speelt op de viool gemaakt door Carlo Tononi in 1725.

Elizabeth wordt begeleid door pianiste Yasumi Meijer

CULTURE OF RAP:

Culture of Rap is een nieuw programma in het Cultuurhuis. Jonge rappers uit Almere Buiten treden op met zelfgeschreven en- geproduceerde muziek. De eerste editie vond voor de zomer plaats en was een groot succes. Je hoort de rappers K.Sosa en JSG in de Showcase waarbij rapmuziek instrumentaal wordt uitgevoerd met violen, piano en drums. Om 14:30 uur zal op het Cultuurhuispodium tijdens een verkorte versie van Culture of Rap de rappers K.Sosa, JSG en Teabag acte de présence geven.

GLOBAL DANCE CENTRE:

Met spetterende optredens van dansers en talenten van Global Dance Centre x MUMEGO.

DIMITRIOS KOSMIDIS – DRUMS

In 2008 verhuisde Dimitrios naar Nederland om zijn hogere opleiding te volgen en zijn muzikale vaardigheden te ontwikkelen door middel van meer muzikale uitdagingen. In 2012 voltooide hij zijn bachelorstudie aan het Conservatorium in Maastricht, Nederland, waar hij studeerde bij Arnoud Gerritse en Ron van Stratum. In 2014 voltooide hij zijn Master studies naast Stephane Galland en Dre Pallemaerts. Sinds 2008 heeft Dimitrios Kosmidis samengewerkt en het podium gedeeld met verschillende gerespecteerde artiesten zoals Amik Guerra, Gerald Canon, Yuri Honing, Loren Stilman, Ewout Pierreux, Frank Giebels en nog veel meer. Daarnaast heeft Dimitrios Kosmidis deelgenomen aan verschillende festivals in Nederland, Duitsland, België, Italië en Griekenland en treedt hij regelmatig op in Limburg.

Tegenwoordig woont Dimitrios in Lelystad, waar hij nog steeds concerten speelt en les geeft aan de nieuwe generatie muzikanten. Dimitrios is benoemd voor zijn facilitatieve stijl, en het coachen van zijn studenten om hun eigen sound te vinden, terwijl zij het techniek en geschiedenis ook veroveren. Door het zelfstanding leren aan te leren, presenteren zijn studenten op een hoog niveau. Dimitros treedt op het Uitfestival ook op met Multi Culture Jazz

MICHAEL ELIA – PIANO EN GITAAR

Michael Elia was geboren in Amsterdam-Noord waar hij ook is opgegroeid. Al heel vroeg hadden zijn ouders door dat hij muzikaal was ingesteld. Op zijn 5e pakte hij de microfoon van zijn vader die net met een band aan het oefenen was. Hij had toen zijn eerste ervaring met een band wat een grote indruk op hem heeft achtergelaten. Vanaf mijn 10e kreeg hij orgelles en maakte kennis met de muziek. Algemeen muziekleer, Noten lezen , techniek , noem maar op. Op zijn 11e gaf zijn vader zijn gitaar en een boekje met akkoorden. Hij legde hem uit hoe het boekje werkt en liet hem zijn gang gaan. Zo werd zijn interesse in de muziek nog meer gevoed.
Op zijn 12e ging hij naar de middelbare school en kreeg toen echt muziekles. Pas in de 3e klas op een andere school kwam zijn leraar kwam er al snel achter dat hij muzikaal is. Na een maandje gaf de leraar een basgitaar mee en een cassette bandje met 3 kerstnummers erop die hij zou moeten spelen met de school band. Hij legde me uit dat de eerste 4 snaren van een basgitaar hetzelfde is als een gitaar. Hij wist in ieder geval hoe een basgitaar gestemd moest worden maar ja dat was dan ook alles. Meester Staats leerde hem luisteren naar muziek en hij moest de baspartij eruit halen wat hem wonderbaarlijk lukte. Dat was dus zijn debuut als basgitarist in een band tijdens de kerstvoorstelling.

In al die jaren was zang eigenlijk een beetje op de achtergrond gebleven omdat hij het toch wel moeilijk vond om voor mensen te zingen. Op mijn 14e was hij de leider van een schoolband geworden en verzon ook de koortjes en alle muziekpartijen. Zelf zong hij nooit mee als ze optraden want dat durfde hij dus niet. Tot op een avond de leadzangeres uitviel tijdens een school optreden. Hij was dus helemaal in paniek want ja wie moet nu dan de partijen zingen. De bandleden keken hem allemaal aan en zeiden dat hij de enige was die de partijen kende. Hij moest dus noodgedwongen voor een volle zaal gaan zingen . Het gevoel dat hij toen kreeg tijdens het optreden was zoveel maal heftiger dan dat je op de achtergrond op een instrument speelde. Daarna wilde hij meer met zang gaan doen. In de jaren doe volgden had hij zich verdiept in zang en zong dus ook meer met de band. Hij had in de jaren die volgden een bandje met zijn broers gevormd met verschillende bezettingen. In 1998 was hij naar Almere verhuisd om een nieuwe start te maken. Hij had in middels een zoon die 3 was en was ook alweer 4 jaar getrouwd. Zijn leven was dus heel anders dan toen hij op school zat en moest dus zijn muziek op de 2e plaats zetten. Een jaar later kreeg hij de kans om zangleraar te worden op een R&B school in Almere. Hij zat toen nog in de beveiliging dus kon het wel goed combineren. Hij had daar een half jaar les gegeven en is toen daarna op aandringen van leerlingen privé les gaan geven. Hij is toen in 2002 een zanggroep begonnen genaamd “From The Top”. Het was begonnen als experiment en monde al snel uit in iets serieus. Hoogtepunt met From The Top was toch het optreden in het Bellagio Hotel in Las Vegas. Tegenwoordig geeft hij zang- en gitaarles en is ook dirigent bij Vocal Motion waar hij zich als een vis in het water voelt. Hij treedt natuurlijk nog steeds op en doet dat in verschillende samenstellingen. Ook is hij vaste sessieleider voor de All Styles Jamsessie in het Cultuurhuis.

Miranda Melger – zang

Geboren in een muzikaal gezin was het vanzelfsprekend, dat Miranda ook het muzikale pad zou volgen. Op 17- jarige leeftijd werd zij leadzangeres van de familieband, waarmee zij professionele optredens verzorgde op vele bedrijfsfeesten en evenementen in binnen- en buitenland.

One-womanshows

In de loop der jaren bleek dat Miranda niet voor één muzikaal gat te vangen was. Na 15 jaar begon zij met het ontwikkelen van ludieke one-womanshows. Haar talent om op komische wijze karakters neer te zetten, in combinatie met zang, bleek een succesformule. Miranda is sterk in interactie met publiek.

Eigen werk

Het zingen van soul- en jazzsongs geeft Miranda een gevoel van vrijheid, door de improvisatiemogelijkheden die deze genres bieden. In haar nieuwe liedjes is de invloed van soul duidelijk hoorbaar. Miranda is hiermee een nieuwe weg ingeslagen, liedjes met Nederlandstalige teksten in een jas van warme soulklanken. De lancering van de CD “Levensecht”  was de aanzet voor een mooi muzikaal 2018.

Theatervoorstelling “Levensecht”

Na de release van de cd ‘Levensecht’ wordt er nagedacht over hoe verder te gaan met de liedjes. In een theaterzetting komen de liedjes goed tot hun recht. Elk lied heeft een verhaal. Lars van der Brugge van Theatervisie maakt hier een mooi geheel van, met herkenbaarheid, humor en een boodschap.

Voor de voorstelling worden eigen stukken van haar debuut-cd ‘Levensecht’ gebruikt , maar ook wonderschoon bestaand repertoire van o.a. Sting, Van Morrison en Marvin Gaye, verhaalgetrouw naar het Nederlands vertaald door saxofonist, componist en vertaler Emiel Wienholts. De rode draad van het programma ‘Levensecht’ gaat over de vele facetten van een mensenleven. Zoete liefde, verdriet, hoop en dromen vormen de basis voor een warm muzikaal verhaal.

Miranda is bij het Cultuurhuis betrokken als programmacoördinator. Haar passie voor muziek inspireert haar om van het Cultuurhuis een bruisende plek te maken.